dinsdag 12 oktober 2010

Probleemsysteem kapitalisme -door Dutch

Voor velen staat de term 'kapitalisme' voor een markteconomie, waarin mensen goederen kunnen kopen tegen een bepaalde prijs, die wordt bepaald door het mechanisme van vraag en aanbod. Maar als dat kapitalisme is, dan willen mensen die minder positief staan tegenover dit systeem 'de markt' dus afschaffen. Niet gek in die zin, dat socialisten door die mensen eng gevonden worden. Voor mij echter, is het kapitalisme een stuk enger dan het socialisme.

Onzichtbare hand

Kapitalisme behelst meer dan alleen een vrije markt. Het voornaamste verschil met andere systemen is dat in het kapitalisme private partijen de productiemiddelen in bezit hebben....

Lees verder

dinsdag 8 juni 2010

Verkiezingen 2010: Stop de banken en start de verandering

Na 23 jaar intensief de politiek gevolgd te hebben is dit zo'n beetje het enige kabinet wat me nog zou bevallen. Sindsdien heb ik eigenlijk geen werkelijk ander beleid mogen aanschouwen dan het neoliberalisme in combinatie met een vleugje neoconservatisme, vooral de laatste 15 jaar.

De resultaten: we hebben ons op basis van list en bedrog in geopolitiek gemotiveerde "bevrijdings"oorlogen laten lokken, we hebben een kredietcrisis, die overging in een hypotheekcrisis, een schuldencrisis en een economische crisis, we hebben politici die namens ons geld lenen om die crises, veroorzaakt door een monetair stelsel dat systematisch op lenen en virtueel geld is gebaseerd, "op te lossen", (wie dit gezien heeft weet: we hebben een monetair stelsel gebaseerd op fractioneel reserve bankieren).

We hebben politici die door middel van angst voor terrorisme steeds meer big brother-wetten aannemen, we hebben politici die de ontstane schade bij werkzoekenden, bijstandsgerechtigden, studenten en AOW-ers willen verhalen, we hebben politici die stukje bij beetje ons privéleven afnemen en ons dmv verplichte vingerafdrukken (Paspoortwet) iedereen bij voorbaat als verdachte beschouwen, en repressie als de heilige koe beschouwen op de koop toe. Wellicht verwachten zij stiekem wel dat mensen het zat worden.

Ik ben het ook zat. Maar ik ben nog wel optimistisch. En daarom stem ik op 9 juni. Maar CDA, VVD, PvdA D66, PVV, GroenLinks, CU, SGP, TON maken bij mij geen enkele kans.

De eerste vier niet omdat ze dit land om beurten al genoeg geregeerd hebben, en dat heeft af en toe hooguit cosmetische "change" opgeleverd. De PVV niet omdat ik niet geloof in etnisch-religieuze conflicten om economische en sociale ongelijkheid te verdoezelen.

Groen Links niet, omdat ze misschien wel Groen zijn, maar links vind ik ze, op sociaal-economisch gebied, allang niet meer. Mogen daarom van mij met D66 en PvdA samensmelten. CU niet omdat ik voor een scheiding van kerk en staat ben, en vind dat homo's ook een relatie mogen hebben. De SGP niet omdat ze al genoeg kiezers hebben, en ik vind dat vrouwen ook wel eens mogen leiden. Bovendien ben ik tegen de doodstraf. TON niet omdat...nou ja. Volg Rita voor de gein eens op Twitter. Voor één vrouw wil ik de SGP best laten beslissen of ze mag leiden of niet ;-)


Ik wil échte hervorming. Echt duurzaam (en dus niet corporate gerichte cap and trade-nonsens en groene belastingen om Al Gore-stijl twijfelachtige waarheden te ondersteunen, en ook geen kernenergie, maar een grondstoffen-gebaseerde economie draaiend op zonne-energie en windenergie) , menswaardig, dierwaardig, natuurwaardig, Monsanto-vrij, een samenleving ontdaan van onnodige burocratie, een samenleving die zich niet op basis van farma-lobby gestuurde paniekverhalen zonder meer laat vaccineren, een samenleving die zich niet zonder meer door overheid en grote bedrijven laat bespioneren, een samenleving die geen steun geeft aan foute oorlogen, fout oorlogstuig, foute regimes.

Ja, ik ben een dromer. Maar ik ben niet de enige. Ik ben waarschijnlijk wel de enige met het in het plaatje genoemde kabinet in gedachten :xd:

Maar serieus, check in ieder geval even het programma over economie/financiën , sociale zaken en Buitenlandse Zaken van de SP sowieso een goede keus als je de PvdA de progressieve kant op wil laten kijken. Of verdiep je eens in de op diepgaande maatschappelijke en financiële hervorming gerichte kernvisie van MenS, de standpunten op het gebied van privacy en internetvrijheid van de Piratenpartij en de creatieve, eveneens hervormingsgezinde ideëen (basisinkomen) van Nieuw-Nederland.

En doe eens gek op 9 juni 2010 :clap:

Stop de banken en start de verandering...binnen en buiten de Tweede Kamer..

zondag 16 mei 2010

In 8 stappen terug naar de menselijke maat

Oorspronkelijk artikel: cassandraclub.wordpress.com . Overgenomen via Hans van Zaplog onder CreativeC ommons 1.0
Ik ben opgegroeid in het tijdperk van alsmaar groter. Verhalen over raketten en ruimtestations, beelden van wolkenkrabbers, van steeds snellere auto’s en vliegtuigen. De volgende generatie zal opgroeien met heel andere beelden en verhalen.

Hoe brengen we onze dromen terug van onbegrensde mogelijkheden naar menselijke proporties?


  1. We leven in een tijd waarin de samenleving, de economie en het natuurlijk milieu verbrokkelen. We zien om ons heen dat onze levenswijze onmogelijk is vol te houden.
    We moeten die realiteit accepteren en er zo goed mogelijk mee leren leven.
  2. We moeten niet geloven dat de huidige economische en ecologische crises slechts obstakels zijn die door de politiek of door innovatie kunnen worden opgelost.
  3. De oorzaken van de crisis zijn de ideeën, die we onszelf hebben wijsgemaakt. De mythe van vooruitgang, de mythe dat de mens de kroon op de schepping is, de mythe dat we boven de natuur staan.
    Deze ideeën zijn zo gevaarlijk, omdat we niet meer beseffen dat het mythen zijn.
  4. Films, verhalen en sprookjes moeten veel meer worden dan vermaak. Verhalen zijn belangrijk om ideeën te verspreiden en om de werkelijkheid te accepteren.
  5. De mens is niet de kroon op de schepping, niet het toppunt van de evolutie. Door ons verstand kunnen we ook als buitenstaander naar onszelf kijken. Op die manier zullen we weer leren dat we deel uitmaken van de schepping, een klein onderdeel zijn van de planeet.
  6. Schrijvers en kunstenaars, die beseffen dat alles tijdelijk is en zich thuisvoelen in hun bescheiden rol, verdienen meer waardering. Kosmopolitische kunstenaars en megalomane ontwerpers, die zichzelf verheven voelen boven het stoffelijke, hebben lang genoeg gedomineerd.
  7. De tijd van theorieën, modellen en hypotheses is voorbij. Eerst aan de slag, je eigen handen vuil maken en je beperkingen leren. Dan pas beschouwen en schrijven over hetgeen je gepresteerd hebt.
  8. Het eind van economische groei betekent niet het eind van de menselijke beschaving. Gezamenlijk zullen we de moed vinden om door te gaan in een onzekere toekomst.

Bron: The Dark Mountain Project

zaterdag 15 mei 2010

Earth 1.9




Link

Lyrics are inspired by, but not in anyway affiliated to Earth 2.0 and Zeitgeist Addendum. Also it's dedicated to all people in who peacefully try to stand up to corporatism, militarism, greed, disaster capitalism and social injustice and xenophobia growing out of neoliberal policies. Will we evolve? The choice is yours. The time is now.

maandag 3 mei 2010

Breuk Earth 2.0 en Venus Project

In de toekomstige docu Earth 2.0 zouden de mensen achter Zeitgeist en The Venus Project een prominente rol krijgen. Helaas bleken Jacques Fresco en zijn levenspartner Roxanne niet open te staan voor andere alternatieve verkenningen die in de film aan bod zullen komen. Executive producer Amma Day reageert op het officiële Earth 2.0-blog:

It was in New York that we had our ‘moment’ with Jacque and Roxanne. When explaining the direction of the film Earth 2.0, they decided that they did not want to be featured in it. Their reason was that they did not want their work connected to other thinking and other ideas as they felt the direction of The Venus Project was the only direction to focus on.

We, the Earth 2.0 team, were disappointed as we had great respect for the work and vision of The Venus Project, particularly their thinking around mapping and scanning the world so as to quantify the Earth’s resources and to see how such resources could be managed, shared and protected.

We were disappointed that The Venus Project did not want to be associated with other areas that Earth 2.0 wants to explore
.Lees verder

maandag 22 maart 2010

Denktank: wereldwijde politieke desintegratie begonnen


Nederland bevindt zich gevaarlijk dicht langs de zogenoemde "Ring Of Fire" van landen die het diepst in een schuldencrisis zitten.

Dat zegt althans de Europese denktank LEAP/E 2020 in het 43e "Global Europe Anticipation Bulletin", die vorige week is gepubliceerd.

Daarnaast ziet de denktank dat "het wereldwijde politieke systeem" aan het uiteenvallen is, een ontwikkeling die wordt gekenmerkt door 5 stappen:


1.Monetaire conflicten en financiële schokken

2.Handelsconflicten

3.Crises in staten

4.Sociaal-politieke crises

5.Militaire crises

Sociale onrust in Europa en vooral de Verenigde Staten liggen op de loer, terwijl internationale samenwerkingsverbanden, en relaties tussen grootmachten en machtsblokken, in snel tempo dreigen te verslechteren.

Meer hierover is te vinden in een samenvatting op de website van LEAP/E2020. Abonnees krijgen toegang tot het volledige rapport.

Gerelateerd op dit blog:



Wie na wil denken en bij wil dragen aan sociale, positieve alternatieven is hier welkom.

zondag 21 maart 2010

Tijd voor deglobalisering?

Hoogleraar Walden Bello, voorzitter van de Freedom From Debt Coalition:



Deglobalisering”, een begrip dat The Economist mij toedicht, is een ontwikkeling welke het tijdschrift, het eerste wereldwijde bastion van de vrije marktideologie, als negatief beschouwt.
Ik daarentegen geloof dat deglobalisering een kans is.
Lees verder over de 11 pijlers van deglobalisering bij Global Info

zaterdag 13 maart 2010

Beste Emiel, beste Job

Beste Emiel, beste Job,

Allereerst gefeliciteerd met jullie nieuwe baan. Ik heb zelf binnenkort ook een nieuwe baan, en ik weet daarom hoe goed het voelt om voor een nieuwe uitdaging te staan, ook al zijn de redenen minder leuk.

Hoewel mijn hart het dichtst bij een niet-bestaande partij ligt, komt de SP daar het meest in de buurt. Ik vind het daarom positief dat jullie beiden open lijken te staan voor een samenwerking, met het oog op de Kamerverkiezingen van 9 juni 2010. Dat is even een ander kopje koffie dan destijds met Wouter Bos.

Wat ik wel hoop is dat jullie verder zullen gaan dan alleen maar af te geven op het neoliberalisme, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in het aanjagen van de financiële en economische crisis. Sowieso zal de PvdA opnieuw wat ideologische veren moeten afschudden. Maar ook de SP zou er m.i. goed aan doen iets verder te kijken dan alleen haar eigen ideologie.

Nederland, Europa en de wereld staan op een tweesprong, en alleen radicale, structurele sociale en maatschappelijke veranderingen zullen kunnen voorkomen dat de pleuris uitbreekt.

Landen die in de problemen (zijn ge)komen als gevolg van de financiële crisis zullen "geholpen" worden door internationale geldverstrekkers (IMF, Wereldbank, EU). Ze moeten in ruil daarvoor stevig snijden in publieke en sociale voorzieningen, met nieuwe sociale onrust tot gevolg. Deze sociale onrust kan twee kanten op slingeren: de ene is solidair verzet zoals tot nu toe in Griekenland te zien is, maar ook meer op structurele veranderingen geënte initiatieven als ZDay zou ik hieronder willen scharen. De andere is de extreem-nationalistische variant, die helaas meer in de mode is momenteel. Deze transformeert sociale onrust in etnische conflicten, waarbij het gevaar dreigt voor balkanisering. Eerlijk gezegd is dat een gevaar wat ik voor Nederland zeer zeker niet durf uit te sluiten.

Geopolitieke grootmachten zullen deze onrust zeker aangrijpen om hun strategische belangen te versterken (zie ook Kosovo) maar zullen zelf zeker ook met interne conflicten te maken gaan krijgen. Hierbij denk ik in het bijzonder aan de VS.

Helaas is dat vaak weer een trigger voor het starten, of nieuw leven inblazen, van oorlogen, en het verder inperken van vrijheden.

Of ik de nabije toekomst somber inzie? Ja, beetje wel...maar ik denk niet dat ik overdrijf. Voor veel kiezers zouden jullie, Emile en Job, wel eens de laatste hoop in de huidige democratische orde kunnen zijn.
Tot slot een filmpje ter inspiratie.



Succes!

zaterdag 27 februari 2010

Interview met Peter Joseph op ZDW

Dankzij iemand uit de Zeitgeist Movement in Nederland kreeg Zoek de Waarheid de kans om Peter Joseph, de maker van de Zeitgeist films, een aantal vragen te stellen via de email. Dit was een mooie kans die we uiteraard niet wilden laten liggen; tijd om wat kritische vragen op te stellen en te versturen natuurlijk!

Lees verder bij ZDW

woensdag 17 februari 2010

The Venus Project - Voors en tegens

Net als vorig jaar (videoverslag) wordt er dit jaar weer wereldwijd Z-Day georganiseerd, en wel op 13 maart.

De dag is door de Zeitgeist-Movement in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de Zeitgeist-films en The Venus Project, als vehikels voor drastische sociale, maatschappelijke en economische hervormingen. Doelstelling: het komen tot een resource-based society.

In Nederland wordt ook op Hyves bijgehouden wat de ontwikkelingen zijn, en plaatste Hyver Teus twee blogs:

Argumenten vóór het Venus Project

Argumenten tegen het Venus Project

Onder de laatste plaatste ik de onderstaande reactie, die representatief is voor hoe ik hier in sta.

Om even op Farina67 hierboven terug te komen:


12. Assisting in stabilizing the world’s population through education and voluntary birth-control to conform to the carrying capacity of the earth.

Het gaat dus om vrijwillige geboortebeperking door voorlichting. Overigens ben ik van mening dat de huidige voedselschaarste vooral een verdelingsprobleem is, en nauwelijks met de groei van de wereldbevolking te maken heeft.


Even over China: er is een belangrijke overeenkomst tussen alle landen die hun economische politiek hebben laten beïnvloeden door kapitalisme-guru's als Milton Friedman. Namelijk een keihard kapitalistisch economisch systeem, gecombineerd een big brotherstaat die systematische onderdrukking uitoefent op andersdenkenden en etnische groepen. Laat dit nou net zo goed voor China op gaan, als voor de dictatoriale periodes van bijvoorbeeld Chili en Argentinië.

Socialistisch? Volgens mij is China eerder een voorbode van de definitieve vorm van het kapitalisme, of liever gezegd, het corporatisme. De rol die China momenteel speelt in de wereldeconomie spreekt boekdelen: ze zijn er goed in. Maar kijk naar de pan-Amerikaanse (uitgezonderd ALBA-red.) en pan-Europese samenwerkingsverbanden. Allemaal in beginsel gestoeld op neoliberale uitgangspunten, terwijl ondertussen de ene na de andere privacyschendende en vrijheidsberovende maatregel wordt ingevoerd. Terwijl ondertussen er alles aangedaan wordt om het verzet daar tegen te smoren, en om te zetten in pro-argumenten, o.a. door de etnische verschillen steeds verder, in woord en in (wan)beleid uit te vergroten, maar ook door (onder het mom van flexibele contracten, die vooral flexibel van werknemerskant zijn) te verhullen dat er nog steeds zo iets als een arbeidersklasse bestaat. Hierdoor is de organisatiegraad onder de mensen laag geworden, en onderlinge solidariteit uitgehold, om niet te zeggen gesaboteerd. Je ziet het ook aan de "vrijheid" van werkverkeer in Europa, hetgeen onlangs er toe leidde dat TNT dreigde werknemers van het vasteland in te zetten om een staking in Groot Brittanië te breken. Of Polen tegen Nederlanders worden uitgespeeld. En zo valt er nog wel meer te bedenken.

Even ontopic: ik vind het Venus Project een uitermate interessante studie, maar tegelijkertijd deel ik de bezwaren van degenen die de grote mate van afhankelijkheid van technologie geen goed idee vinden. Gebalanceerd om gaan met hulpbronnen hoeft niet per sé centraal of via technologie geregeld te worden. Dat kan elke (biologische) tuindre en boer vertellen. Technologie kan uiteraard een hulpmiddel zijn, maar bij TVP krijg ik echt het gevoel dat technologie te veel een doel op zich is. In mijn optiek is technologie in grotere mate eindig, dan het leven op zich.


Neemt niet weg dat ik de analyses en doelstellingen van de grondleggers van TVP grotendeels ondersteun. Volgens mij zou de Zeitgeist-beweging een veel groter draagvlak kunnen bereiken door TVP niet als einddoel, maar als inspiratie voor sociale hervormingen te presenteren.


Edit: mijn reactie op Hyves is op mysterieuze wijze verdwenen.