zaterdag 25 april 2009

ALBA: Venezuela's antwoord op 'vrijhandel'

Nu de Venezolaanse president Hugo Chávez met ruime meerderheid herkozen is, is het een goed moment te kijken naar zijn voorstel voor een alternatieve ontwikkeling van het continent.

Image
Door Diego Azzi en David Harris, Focus on the Global South. Het gehele rapport is als pdf-brochure te vinden op focusweb.org Dit is een vertaling van de aankondiging aldaar

Het Bolivariaanse Alternatief voor de Amerika's (ALBA) vormt de eerste poging tot regionale integratie die niet primair gebaseerd is op handelsliberalisering, maar op een nieuwe visie van sociaal welzijn en rechtvaardigheid. Alternatieven zijn doorgaans of zo theoretisch dat ze grenzen aan ontoepasbaarheid, of zo kleinschalig dat het een ware krachttoer zou zijn om ze tot een betekenisvolle grootte te ontwikkelen. ALBA is tegelijkertijd grootschalig en neemt in toenemende mate concreet vorm aan. Hoewel veel aspecten van het project nog niet verwezenlijkt zijn, of nog in ontwikkeling zijn, en ondanks enkele duidelijke tegenstrijdigheden tussen theorie en praktijk, is ALBA een belangrijk praktijkvoorbeeld.

Het feit dat ALBA aangevoerd wordt door de presidenten Chávez, Castro en - van meer recente herkomst, Morales, respectievelijk van Venezuela, Cuba en Bolivia, maakt het verhaal alleen maar interessanter. Dat zijn immers op het continent de drie grootste kwelgeesten van het neoliberale imperialisme. Als de VS-president George Bush in Latijns Amerika opduikt om de vrijhandelszone voor het Amerikaanse continent (FTAA) aan te prijzen, kan hij rekenen op een kille ontvangst, terwijl Chávez met zijn ALBA als een popster onthaald wordt.

Lees verder bij Global Info

Geen opmerkingen: