Privatisering, liberalisering en deregulering werden de trefwoorden. Economische criteria werden uitgebreid tot sectoren waar ze tot dan toe niet golden, als zorg en wetenschap.
Some of the best ideas are often the simplest. When applied to the global economic crisis, the solution is easier than imagined. What's hard, in fact a Gordian Knot, is the political will to embrace it. But even matters that great can be solved by a bold stoke, and according to legend, Alexander the Great's "Alexandrian solution" was achieved with one stroke of his sword, cutting the Knot in half. Applied to the global economic crisis, it means addressing it with effective policies, not ones wrecking America and other troubled nations worldwide.
Economist Michael Hudson explains that "debt leveraging is what caused our economic collapse," so piling on more ("The Recovery Plan from Hell" he calls it) makes things worse, especially the way it's done:
Nu de Venezolaanse president Hugo Chávez met ruime meerderheid herkozen is, is het een goed moment te kijken naar zijn voorstel voor een alternatieve ontwikkeling van het continent.
Door Diego Azzi en David Harris, Focus on the Global South. Het gehele rapport is als pdf-brochure te vinden op focusweb.org Dit is een vertaling van de aankondiging aldaar
Het Bolivariaanse Alternatief voor de Amerika's (ALBA) vormt de eerste poging tot regionale integratie die niet primair gebaseerd is op handelsliberalisering, maar op een nieuwe visie van sociaal welzijn en rechtvaardigheid. Alternatieven zijn doorgaans of zo theoretisch dat ze grenzen aan ontoepasbaarheid, of zo kleinschalig dat het een ware krachttoer zou zijn om ze tot een betekenisvolle grootte te ontwikkelen. ALBA is tegelijkertijd grootschalig en neemt in toenemende mate concreet vorm aan. Hoewel veel aspecten van het project nog niet verwezenlijkt zijn, of nog in ontwikkeling zijn, en ondanks enkele duidelijke tegenstrijdigheden tussen theorie en praktijk, is ALBA een belangrijk praktijkvoorbeeld.
Het feit dat ALBA aangevoerd wordt door de presidenten Chávez, Castro en - van meer recente herkomst, Morales, respectievelijk van Venezuela, Cuba en Bolivia, maakt het verhaal alleen maar interessanter. Dat zijn immers op het continent de drie grootste kwelgeesten van het neoliberale imperialisme. Als de VS-president George Bush in Latijns Amerika opduikt om de vrijhandelszone voor het Amerikaanse continent (FTAA) aan te prijzen, kan hij rekenen op een kille ontvangst, terwijl Chávez met zijn ALBA als een popster onthaald wordt.
Hierin breekt ze, even heel kort samengevat, een lans voor het loslaten van het neo-liberalisme, en het teruggeven van de publieke sector aan...het publiek. Het lijkt een beetje bedoeld als haar actuele mini-variant op Tegenstemmen, het tweede boek van haar voorganger Jan Marijnissen.
Ze schrijft onder meer:
De huidige crisis is het resultaat van een verkeerde politiek. En het is geen uitvloeisel van een uitvoeringsfout, maar van een systeemfout. Winstmaximalisatie, hebzucht en een fixatie op de korte termijn zijn inherent aan het neoliberalisme. De mensheid heeft op veel punten grote technologische en economische vooruitgang geboekt. Het neoliberalisme heeft echter verhinderd dat deze vooruitgang de samenleving menselijker en socialer heeft kunnen maken.
En nog veel meer, maar daarvoor moet je echt even de link aanklikken.
Het moet gewoon maar eens duidelijk gezegd worden: zolang het fractioneel reserve bankierenen het totaal nutteloze, en ronduit criminele verzinsel "rente" niet wordenafgeschaft, zal er nooit genoeg ruimte zijn voor fundamentele verbeteringen, op lokaal, nationaal en internationaal niveau.
Ik ben het op zich wel eens met Agnes Kant dat het neoliberalisme een keihard falende ideologie is. Maar elk alternatief is op termijn kansloos als het bankenstelsel (inclusief aanhangsels als IMF en Wereldbank) niet drastisch hervormd, en op termijn afgeschaft wordt.
Ik heb sterk het idee dat grote delen van de wereldbevolking daarin vér zullen gaan voorlopen op de politiek. Dat zie je bijvoorbeeld al aan de rap-groeiende Zeitgeistbeweging. Of de steeds verder groeiende sociale onrust in Europa en de wereld.
Interessant in dit kader: de SP-lijsttrekker voor de komende Europese Parlementsverkiezingen, Dennis De Jong, zegt in de maart- editie van het partijblad Tribune het volgende:
"Het is helemaal niet zo dat je altijd al die 27 landen van de EU nodig hebt om een vuist te maken. Op sociaal terrein kan Latijns-Amerika bijvoorbeeld interessant zijn. Maar daar mogen we niet mee samenwerken, want het zit niet in de EU. Dat verstikt dus.
Inderdaad belachelijk. Maarrre...stel nou dat we dat stiekem toch doen? Gaat Barroso dan een invasie in Den Haag afkondigen?
Het zou zo maar kunnen dat "Brussel" en "Washington" zo'n eigen koers met alle middelen, legaal of illegaal, zouden proberen te verhinderen, als het al zover zou komen dat Nederland of andere Europese landen een eigen koers willen varen op bijvoorbeeld sociaal of monetair gebied..
Hoe dan ook, ik vind het essay op zich een goed begin van Agnes Kant, maar ik blijf het gevoel houden dat we, en daarmee bedoel ik eigenlijk politici en regeringsleiders in het algemeen, aan het eind van de pijplijn bezig zijn de troep op te ruimen. Voor zover de troep niet veel groter wordt. Dat kan uiteindelijk niet de bedoeling zijn.
Een wérkelijk nieuwe koers kan en moet, met of zonder politici, echt nog veel radicaler en fundamenteler, vóórdat de wolven definitief toeslaan.
Daarnaast kon het publiek genieten van dichters Fille en Lennart Pieters, en live-optredens van singer-songwriters Femke Japing, Spaceboy en Stephanie Finegan.
Vergeet trouwens niet mijn commentaar aan het eind mee te pakken. De wereld verbeteren doe je niet blindelings ;)
Na Zeitgeist kwam Zeitgeist Addendum. Waarin veel aandacht voor fractional reserve banking, economische huurmoordenaars, en een aan de films gelieerd initiatief tot verandering, genaamd The Venus Project.
Venus Project streeft een op grondstoffen gebaseerd (resource-based) stelsel na, in plaats van het monetaire stelsel dat ons de huidige economische crisis en oorlogen heeft gebracht. Zou fijn zijn als politiek en vakbonden in hun kritiek op de crisis-aanpak van het kabinet wat kennis en wijsheid van mensen als John Perkins en Jacques Fresco zouden meepikken. En gewoon weer een hoop geld naar het IMF overmaken is natuurlijk waanzin.
Voormalig economisch huurmoordenaar John Perkins komt uitgebreid aan het woord, o.a. over Irak, Ecuador, Panama en de geënsceneerde opstanden in Venezuela en Iran. (hee!)
Komende zondag is het internationale Zeitgeist-Dag, waarop wereldwijd evenementen worden georganiseerd om de beide films onder de aandacht te brengen. Zo ook in het Haagse Musicon. Ich bin dabei. Als ik tenminste niet te brak en doorgedraaid ben van the night before.
Ich möchte dabei sein, al is het maar omdat ik een bewonderaar van Femke Japing ben. Omdat die Ierse folk-zangeres me ook interessant lijkt. Omdat ook Daan de Wit komt. Omdat ik veel analyses deel. En omdat ik benieuwd ben naar de Zeitgeist-beweging. Wellicht zit er potentie in, al lijkt het me verstandig om kritisch te blijven. Maar de film is absoluut inspirerend.
Overigens is komende zondag het middagprogramma van Musicon ook behoorlijk interessant. Sluit inderdaad mooi aan...
By the way: Stóp om te beginnen met lenen van banken.
The war on terror has been the latest myth used to provoke and privatize societies and wars for profits. It also is taking peoples lives, dignity, privacy and freedom away. On top of it all it defends a system that gave us the current economic crisis. Meanwhile it's trying to prevent us from standing up against it together, by provoking clashes based on ethnical and religious differences. If you want to do something about it, in order to replace corporatism and to restore freedom, feel free to join this project!
Eerder onder de titel "RE: Gaat "Athene" straks Europees? Ja dus"geplaatst op Johnito Magazine:
De titel van een blog van 16 december jl. over de volksopstand in Griekenland was dus Gaat "Athene" straks Europees?
Ik denk dat we nu, een maand later, kunnen stellen dat dat het geval is.
Ik ben geen voorstander van geweld bij demonstraties. Omdat het meestal contraproductief werkt en repressie in de hand werkt, maar ook omdat het de aandacht van het onderwerp afleidt.Maar ja, sommige mensen doen alles voor geld.
Aan de andere kant: u dacht toch niet dat een land als Letland zomaar een lening kan krijgen van het IMF, en dat dan ook ten goede kan laten komen aan het volk? Zo werken die dingen niet.
Dit is waarom ik er de laatste tijd weer op hamer om het boek "De Shock Doctrine" van Naomi Klein te lezen.
Dit is ook waarom Irak en Afghanistan niet bevrijd, maar leeggeroofd worden. Van wederopbouw is geen sprake. Dit is waarom de politieke leiders van landen als Bolivia, Equador en Venezuela gedemoniseerd worden in het Westen. Dit is waarom het belangrijk is om te weten dat er vóór de kust van Gaza een groot gasveld ligt, en dat een zelfstandige Palestijnse staat die daar aanspraak op zou kunnen maken, ondenkbaar is voor de hebzuchtigen der wereld. We mogen daarom ook serieus vragen stellen bij wat hieronder bedoeld wordt:
De Europese Unie zal pas meewerken aan de wederopbouw van de Gazastrook als de EU een " aanvaardbare Palestijnse partner" heeft. NOS
Gaat het er daarbij werkelijk om dat Hamas geen "aanvaardbare" Palestijnse partner is, die maar geen vrede zou willen? Dat dat geen correct beeld is weten we al. Dus wellicht is het eerder zo dat men liever een kneedbaar type als Abbas heeft, die waarschijnlijk wel bereid zal zijn om Gaza tot de laatste druppel te laten uitknijpen, in ruil voor "vrede."
Dit soort mechanismen zijn m.i. de redenen waarom in de wereldgeschiedenis overal ter wereld keiharde "liberale" hervormingen en privatiseringen uitverkoop van publieke voorzieningen werden en worden doorgedrukt, door gebruik te maken van de desoriënterende uitwerking op het volk, door middel van oorlog, chaos, plotselinge politieke omwentelingen en aanslagen.
Omdat dit meestal ten koste gaat van de belangen van het grootste deel van de bevolking, gaat dit steevast gepaard met diverse gradaties van dwang, repressie, onderdrukking en marteling. In de praktijk momenteel "de war on terror" genoemd.
Haha dacht u nou echt dat die verplichte vingerafdrukken in uw paspoort daar werkelijk vanwege Osama Bin Laden en soortgelijke clowns komen? Zie het als preventieve maatregel tegen uw mogelijke protest, wanneer Wouter Bos straks geld komt eisen om nog maar weer het pensioen van een paar bankmanagers te redden, terwijl uw eigen pensioen tegelijkertijd verdampt.
De recente protesten in Griekenland, Letland, Litouwen, Bulgarije, Ijsland en nu ook in de VShebben géén andere achtergrond dan die op het Plein van de Hemelse Vrede.
(ja, u dacht natuurlijk dat dat protesten vóór kapitalisme, "democratie" en tegen "socialisme" en "communisme" waren. Zo simpel ligt dat echter bij lange na niet. Niemand minder dan marktfundamentalist Milton Friedman was destijds een belangrijk adviseur voor het Chinese opperhoofd Deng Xiaoping, die door de massamoord op de demonstranten bekend staat als de slachter van Peking. Friedman was overigens ook adviseur voor dictators als Augusto Pinochet.)
Tegenstanders van het keiharde neoliberalisme (fans: Thatcher, Zalm, Reagan, Lubbers, Paars, Verdonk, Wilders, Balkenende) werden en worden in veel landen met geweld onderdrukt, of anders wel afgeleid door één of andere politieke moord, een gruwelijke aanslag of door maar weer eens een oorlogje te voeren. Of door de euro in te voeren, tegen de wil van het volk,
In Griekenland trappen ze er niet meer in. In Bulgarije, Letland en Litouwen ook niet meer.
Probleem is dat het inwisselen van politici en regeringen niet helpt, zoals het ANC in Zuid-Afrika heeft ondervonden. Ook daar ging de bevrijding van de Apartheids-dictatuur de mist in door met de verkeerde economische adviseurs en geldverstrekkers (IMF, Wereldbank) in zee te gaan, waardoor het land meer bezig is met het aflossen van schulden dan het uitvoeren van het Freedom Charter. De kloof tussen arm en rijk is door deze moedwillige sabotage vooral dieper geworden.
Het systeem waarbinnen onze volksvertegenwoordigers en regeringsleiders opereren, en waardoor mede de kredietcrisis kon ontstaan, moet daarom verdwijnen en worden vervangen. Anders zal elke belofte van change we can believe in gewoon waardeloos blijken.
De grote vraag is of we wereldwijd, maar vooral lokaal, een sociaal en menswaardig alternatief hebben klaarstaan als dat moment gekomen is, of dat we ons weer in de luren laten leggen met nieuwe wijn in oude zakken. De belangrijke kwesties voor mij zijn daarin vooral: wie betaalt de rekening van het nu instortende systeem , en wat moet er voor in de plaats komen, cq. aan welk type voorwaarden moet dat gaan voldoen? Opnieuw hardline economische prioriteiten, of de nadruk op menselijke prioriteiten. Ik opteer voor het laatste.
Daarom vind ik serieus dat instanties als het IMF, Wereldbank, de ECB en de Wereld Handels Organisatie moeten worden afgeschaft. En de Europese Unie zal of vérgaand moeten worden gedemocratiseerd, (wat grofweg de afwijzing van grondwettelijke verdragen, en afwijzing van door Europese organen opgelegde beslissingen aan deelnemende landen inhoudt), of óók afgeschaft moeten worden.
En kun je op dat punt, wanneer democratie mede dankzij toenemende repressie vooral een holle leus blijkt, nog wel altijd voorkomen dat geweld wordt beantwoord met geweld?Goede vraag.
Een verzameling praktische voorstellen en alternatieven, door mezelf en andere bloggers uit de overwegend progressieve en activistische blogosfeer. Niet per sé partijgebonden, en niet bedoeld als plug voor specifieke partijen of religieuze stromingen. Al kan dat niet altijd voorkomen worden.